Позив наставницима средњих школа да пријаве ученике за онлајн радионицу „Суочавање са популарним митовима. Млади против дезинформација и искривљавања историјских чињеница.“ Радионица је намењена ученицима/ученицама средњих школа.


Да ли имате између 14 и 18 година?

Да ли говорите енглески језик?

Да ли бисте желели да сазнате више о томе шта су митови и дисторзија историје? Како они утичу на наше друштво и наше начине размишљања о „оном другом“? Да ли су исти у различитим европским земљама?

Да ли сте креативна особа и страствени сте према уметности, илустрацији и другим облицима креативног изражавања?

Ако су ваши одговори позитивни, савршени сте кандидат за ову онлајн радионицу!

О чему се заправо ради?

Радионица ће се фокусирати на митове из прошлости, покривајући теме антисемитизма, порицања Холокауста, антициганизма, дискриминације Рома, антиисламске пропаганде и ксенофобије. Такође ћете разматрати данашње митове у вези са пропагандом антимиграната против избеглица и расправљати о томе како европска друштва користе сличне обрасце да би створила нове непријатеље и „жртвене јарце“. Размена има за циљ мапирање митова и искривљавања историјских чињеница међу младима и њихово деконструисање кроз алате историјско-грађанског образовања. На крају размене, учесници/ви ћете створити своје уметничке материјале (стрипове, фотографије, колаже…), који ће се затим монтирати и постати део образовних видео записа. Заједно са осталим младима из Хрватске, Грчке, Румуније и Шпаније, имаћете прилику да учите, разговарате о овим темама и заједно дискутујете. Такође ћете имати прилику да изразите своју креативност и машту у креативним радионицама и припремите материјале за видео записе. Упознаћете своје вршњаке из других земаља и ћаскати и комуницирати с њима.

Ко се може пријавити?

Ученици средњих школа са територије Републике  Србије узраста између 14 и 18 година, уз препоруку својих наставника.

Када и где се одвија?

Од 12. до 16. априла 2021. на мрежи путем вебинара (погледај сатницу у прилогу).

Како се пријавити?

Путем мејл адресе [email protected]


Све потребне информације везано за радионицу и пројекат можете добити путем мејл адресе. Стојимо вам на располагању за сва евентуална питања и недоумице.

Погледајте галерију са претходне радионице са студентима.

Оставите коментар