Наградни конкурс за ученике средњих школа

СУСРЕТИ С ПРОШЛОШЋУ 2009/2010

КУЛТ ЈОСИПА БРОЗА ТИТА. ДОЖИВЉАЈ ОБИЧНОГ ЧОВЕКА

ЗАВРШЕНИ СУСРЕТИ С ПРОШЛОШЋУ 2009/2010.

Имена победника су позната, а награде спремне! Честитамо онима који су их освојили и захваљујемо свима који су се ове године одазвали нашем позиву и кренули у сусрет прошлости.
На Конкурсу је ове године учествовао 51 рад из целе Србије. Иако смо очекивали већи одзив, разлога да будемо задовољни не недостаје; напротив. Тема овогодишњих Сусрета с прошлошћу прави је изазов и за искусне истраживаче. Средњошколци и њихови ментори и овога пута показали су да могу веома озбиљно и успешно да се баве историјом. Њихов успех утолико је већи.
Као и до сада, наградићемо ауторе четири најбоља рада и посебно похвалити ауторе још седам радова. Коначну ранг-листу можете преузети овде
Церемоније доделе награда биће одржана 29. маја 2010. године у Музеју историје Југославије у Београду.

МЕЂУНАРОДНЕ EUSTORY АКАДЕМИЈЕ ЗА МЛАДЕ 2010.

EUSTORY академије су прилика да се млади из различитих европских земаља међусобно упознају и проведу недељу дана, дружећи се кроз рад на заједничкој теми. Њихов циљ је пре свега едукација – академије нуде младим људима могућност да прошире сопствене видике; да разумеју узроке савремених појава, који се често налазе дубоко у прошлости; да размишљају и дискутују о осетљивим историјским темама, размењују искуства са другима, уче са њима и од њих.

Учешће на EUSTORY академији јесте награда – за свакога ко је спреман да вредно ради и учи, ко је одговоран, комуникативан и дружељубив. Резултати постигнути на Наградном конкурсу Сусрети с прошлошћу омогућавају ауторима награђених и похваљених радова да конкуришу за једно од места на овогодишњим академијама:

  1. Тема: Damaged Souls – Youth and repression in socialistic systems

Време:                       27.8. – 3.9.2010.
Место:                        Берлин, Немачка
Број учесника:         25-30 учесника
Узраст учесника:    16-18 година
Језик:                         енглески

  1. Тема: Food – more than a way to fight hunger? The culture of alimentation

Време:                       27.9. – 3.10.2010.
Место:                        Енгаден, Швајцарска
Број учесника:         15-18 учесника
Узраст учесника:    18-20 година
Језик:                         енглески

  1. Тема: Between Occident and Orient – Religious diversity in Bulgaria

Време:                       10-17.10.2010.
Место:                        Софија – Пловдив, Бугарска
Број учесника:         18-20 учесника
Узраст учесника:    18-20 година
Језик:                         енглески

Детаљан опис тема овогодишњих академија, као и информације о условима и процедури за пријављивање учешћа прочитајте овде.

На Наградни конкурс за ученика средњих школа Сусрети с прошлошћу 2009/2010 до истека предвиђеног рока (15. март, 2008.)пристигао је, укупно, 51 рад. Овогодишњи одзив мањи је од очекиваног, но верујемо да ће приспели радови својим квалитетом надокнадити квантитативни мањак.
Процедура оцењивања радова траје од 24. марта до 15. маја 2010. године. Као и до сада, радове ће оцењивати стручни жири састављен од средњошколских професора историје и историчара-истраживача који раде у научним и другим институцијама културе и високог образовања. Критеријуми за оцењивање усклађени су са захтевима Конкурса, који су дати у Херодоту 6 и има их укупно пет:

  1. Техничка уређеност рада
  2. Дефинисаност проблема истраживања
  3. Избор и употреба извора и литературе
  4. Представљање резултата истраживања
  5. Закључивање

Процедура оцењивања радова има три круга. У првом кругу (20-25.3.2010.) радови се оцењују само по првом критеријуму (Техничка уређеност рада) и то тако што сваки рад оцењује по један члан жирија. У другом кругу (29.3.-14.4.2010.) радови се оцењују по преостала четири критеријума. У овом кругу сваки рад читају и оцењују по два члана жирија, независно један од другог. Сабирањем њихових поена, као и поена које је рад добио у првом кругу, добија се укупан збир поена за сваки рад, на основу којег се формира прелиминарна ранг-листа. Највише 40% радова са највећим бројем поена улази потом у трећи круг оцењивања (19.4.-15.5.2010.) И у овом кругу сваки рад читају и оценију ппреостали чланови жирија, независно једни од других. Због малог броја пристиглих радова, најбољи радови ће ове године бити прочитани и оцењени од стране свих чланова жирија.
Коначна ранг-листа биће објављена на нашем сајту – www.уди.орг.рс – најкасније 20. маја 2010. године.
Организатори Конкурса наградиће и похвалити ауторе најбољих радова и њихове менторе. Због слабог одзива средњошколаца број награђених и похваљених аутора ове године биће мањи него до сада – укупно 10-12, о чему ће коначну одлуку донети жири 15. маја 2010. године.
Свечана церемонија доделе награда биће одржана у Музеју историје Југославије у Београду, 29. маја 2010. године.

Захваљујемо свима који су ове године учествовали на нашем Конкурсу.

Тема овогодишњих Сусрета с прошлошћу везана је за истраживање феномена култа личности, новог типа политичког лидерства који је обележио историју 20. века.

Иако има и своју политичку димензију, ова појава је суштински друштвеног карактера, јер подразумева непосредан однос једног, јединственог и изузетног појединца, тј. „вође“ и мноштва појединаца који чине „масу“ или „народ“. При томе, израз „маса“ или „народ“ нема само квантитативно значење, већ пре свега означава мноштво које се налази у специфичном психичком стању узбуђења и заноса, када је спремно на поступке и подухвате за које не би било способно у другачијем стању и у другој ситуацији. Управо тај однос обичних људи који су (добровољно или против своје воље) учествовали у различитим масовним манифестацијама или на други начин били укључени у активности којима је грађен о ширен култ вође, управо њихово виђење Јосипа Броза Тита, чини тему овогодишњег наградног конкурса.

Од средњошколаца очекујемо да:

  • одаберу једну манифестацију која је у њиховом месту била организована у част Јосипа Броза Тита
  • пронађу у сопственом окружењу особу (или особе) које су учествовале у тој манифестацији и интервјуишу их
  • уклопе појединачна искуства у ширу слику
  • размисле због чега је било важно да постоји култ личности Јосипа Броза Тита
  • процене јесу ли утицаји култа личности Јосипа Броза Тита видљиви и данас

Верујемо да ће трагање за појединачним причама и искуствима старијих бити занимљив задатак за средњошколце, који ће им помоћи да сазнају више о феномену који им можда и није сасвим непознат, али који у већини случајева тешко успевају да разумеју.

Као и сваке године до сада, и ове године очекујемо истраживачке радове утемељене на подацима добијеним анализом историјских извора.

Детаљне информације о овогодишњој истраживачкој теми, могућим правцима истраживања, као и методолошко утуптство за спровођење истраживања и писање истраживачког рада дате су у специјалном издању Херодота, посвећеном овогодишњем конкурсу. Електронску верзију Херодота можете преузети овде

Рок за пријављивање учешћа је 16. новембар 2009. године. Попуњену пријаву пошаљите поштом на адресу суорганизатора конкурса:

Млади истраживачи Србије

(за Сусрете с прошлошћу 2009/2010)

11070 Нови Београд, Булевар уметности 27

Продужен рок за пријављивање радова

Због вандредног продужетка јесењег распуста, рок за пријављивање радова за конкурс Сусрети с Прошлошћу 2009-2010 продужен је до 30. новембра.

Рок за предају радова је 15. март 2010. године. До тог датума на горе наведену адресу суорганизатора конкурса пошаљите истраживачке радове (у 3 примерка), укоричене и уређене у складу са техничким захтевима конкурса.

Радове средњошколаца-истраживача читаће и оцењивати стручни жири према унапред дефинисаним критеријумима који су усклађени са правилима и захтевима конкурса. И ове године, међу члановима жирија, осима професора историје, биће и историчари истраживачи који раде на факултетима, институтима, архивима и музејима.

Ауторе најбољих радова очекују вредне награде, као и могућност да учествују на некој од међународних академија које сваке године организује EUSTORY History Network.

Надамо се да ће овогодишња тема привући велики број истраживача. Сигурни смо да ћемо и ове године добити велики број квалитетних истраживачких радова и да ће се, захваљујући њима, наша знања о сопственој прошлости освежити, ако не и проширити.

Свим средњошколцима и њиховим менторима желимо занимљиве и успешне сусрете с прошлошћу!

У нади да ћемо се видети у мају, на церемонији доделе награда, срдачно вас поздрављамо.

Организатори Сусрета с прошлошћу 2009/2010

Оставите коментар