15541426_1429510733750090_8848657612391359092_nДве нове историјске читанке едиције ”Настава модерне историје југоисточне Европе”, у издању Центра за демократију и помирење у југоисточној Европи (CDRSEE ) представљене су јавности у Београду, 20. децембра. Књиге “Хладни рат” (1944-1990) и ”Ратови, поделе и интеграција” (1990-2008) представљају настојање историчара и академика из земаља региона да понуде свеоубухватну грађу за модерно читање историје југоисточне Европе. Промоција је одржана у препуној конференцијској сали Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Промоцији су присуствовали представници дипломатског кора, међународних организација, наставници историје и представници невладиних организација, као и организација цивилног друштва.

Учесници панел дискусије су се сложили да је један од главних главни циљева наставе историје у школама подстицање демократских вредности и дијалога, и на тај начин – превазилажење сукоба и подела. Нове историјске читанке засноване су на мултиперспективној методи наставе, подстичу развој критичког мишљења код ученика, који би требало да критички анализирају информације, а самим тим, више неће бити жртве политичке и идеолошке манипулације.


На панел дискусији уводничари су били Младена Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Њ.Е. Амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, проф. др Дубравка Стојановић, потпредседник Одбора за историју CDRSEE-а и Александар Тодосијевић, председник Удружења за друштвену историју – Euroclio. Као иу претходним промоцијама историјских читанки, Звездана Ковач, извршни директор CDRSEE–а, је била модераторка панела.

Док су претходне четири књиге, које обухватају периоде ”Османско царство”, ”Балкански ратови”, ”Други светски рат” и ”Нације и државе у југоисточној Европи”, преведене на 11 језика, последња два тома штампана су само на енглеском језику. Сви учесници панела су нагласили значај превођења књиге на српски језик, тако да наставници могу наставне материјале да користе у учионицама.

Више информација на новој едукативној веб платформи: http://jhp.education/

Преузми читанке:

VOLUME 1: THE COLD WAR (1944-1990)

VOLUME 2: WARS, DIVISIONS, INTEGRATION (1990-2008)

Оставите коментар