Пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви” званично ће бити лансиран 21. априла 2020. године са почетком у 14 часова. Уместо на јавном скупу, како је то првобитно било предвиђено, са представницима партнерских организација из Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке, Чешке и Србије, лансирање пројекта ће се одвијати онлајн. Један од партнера на пројекту је и УДИ – Euroclio.

Пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви” су развили Архив Војводине и НВО Тераформинг из Новог Сада. Циљ пројекта је стварање и имплементирање специфичне одрживе методологије за развој иновативаних приступа архивској педагогији у локалним архивима. Сврха овог рада је оснаживање и подизање квалитета архивистике са фокусом на локалну историју и локалну грађу која ће послужити као база за стварање едукативних програма о животу пре и за време Холокауста, за инкорпорисање архивске педагогије у свакодневни рад локалних архива према јавности, школама и установама културе, као и за представљање локалних микроисторија међународној јавности.

In the times of pandemics, as many others, we are still working. As we are not able to welcome our international guests…

Posted by Terraforming.org on Субота, 18. април 2020.

Током следећа 24 месеца, партнери из Србије, Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке и Чешке, као и учесници из Израела, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Норвешке, Грчке и Холандије, у сарадњи са локалним јеврејским и ромским заједницама, размениће искуства кроз низ радионица и конференција, и кроз имплементацију овог програма подржати мрежу архива у АП Војводини. Сакупљена искуства биће представљена у публикацији која ће послужити као база за имплементацију оваквих програма у другим деловима Европе. У сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ пројекат је уклопљен у програм Европска престоница културе 2021.

У току овог процеса, на бази локалне архивске грађе развићемо едукативне графичке новеле о животу у различитим деловима Војводине пре Другог светског рата, као и о временима окупације, страдања и отпора. У сарадњи са локалним архивима и другим актерима образовања и културе, ови материјали биће уклопљени у образовне програме са циљем да послуже за борбу против искривљења и манипулације историјом, да подрже и промовишу историјско знање и културу сећања на Холокауст, Самударипен и друге злочине и масовна кршења људских права почињених током Другог светског рата, који су обележили двадесети век.

Сећање на ове догађаје, као и историјске лекције које су произашле из искустава Другог светског рата, представљају темељ савремених европских вредности – Европе која ставља човека у центар, кроз владавину права, демократију и основна људска и грађанска права.

Оставите коментар