Пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви” званично ће бити лансиран 21. априла 2020. године са почетком у 14 часова. Уместо на јавном скупу, како је то првобитно било предвиђено, са представницима партнерских организација из Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке, Чешке и Србије, лансирање пројекта ће се одвијати онлајн. Један од партнера на пројекту је и УДИ – Euroclio.

Пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви” су развили Архив Војводине и НВО Тераформинг из Новог Сада. Циљ пројекта је стварање и имплементирање специфичне одрживе методологије за развој иновативаних приступа архивској педагогији у локалним архивима. Сврха овог рада је оснаживање и подизање квалитета архивистике са фокусом на локалну историју и локалну грађу која ће послужити као база за стварање едукативних програма о животу пре и за време Холокауста, за инкорпорисање архивске педагогије у свакодневни рад локалних архива према јавности, школама и установама културе, као и за представљање локалних микроисторија међународној јавности.

Током следећа 24 месеца, партнери из Србије, Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке и Чешке, као и учесници из Израела, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Норвешке, Грчке и Холандије, у сарадњи са локалним јеврејским и ромским заједницама, размениће искуства кроз низ радионица и конференција, и кроз имплементацију овог програма подржати мрежу архива у АП Војводини. Сакупљена искуства биће представљена у публикацији која ће послужити као база за имплементацију оваквих програма у другим деловима Европе. У сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ пројекат је уклопљен у програм Европска престоница културе 2021.

У току овог процеса, на бази локалне архивске грађе развићемо едукативне графичке новеле о животу у различитим деловима Војводине пре Другог светског рата, као и о временима окупације, страдања и отпора. У сарадњи са локалним архивима и другим актерима образовања и културе, ови материјали биће уклопљени у образовне програме са циљем да послуже за борбу против искривљења и манипулације историјом, да подрже и промовишу историјско знање и културу сећања на Холокауст, Самударипен и друге злочине и масовна кршења људских права почињених током Другог светског рата, који су обележили двадесети век.

Сећање на ове догађаје, као и историјске лекције које су произашле из искустава Другог светског рата, представљају темељ савремених европских вредности – Европе која ставља човека у центар, кроз владавину права, демократију и основна људска и грађанска права.

Оставите коментар