heritage-banner-XL-enУ периоду од 23. до  27. јуна 2017. године у организацији Documenta  – Центар за суочавање с прошлошћу (Загреб), Агенције Sense – Центар за транзицијску правду (Пула), Фонда за хуманитарно право (Београд),  Хисторијског музеја Босне и Херцеговине (Сарајево) и Europa Nostra (Хаг) организовано је студијско путовање на тему затирања културног наслеђа и уништавања верских и културних објеката током ратних сукоба 90–тих година 20. века на простору бивше Југославије. Студијско путовање је део пројекта  Targeting History and Memory  подржаног од Европске комисије, у оквиру програма Европа за грађане, Европско сећање. Учесници студијског путовања били су наставници историје из Босне и Херцеговине, Хрватске и чланови нашег удружења УДИEuroclio.

19399034_1583291298348860_102358187879390704_nСтудијском путовању претходило је отворење изложбе Споменици на нишану – Затирање хисторије и сећања у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву на коме су говорили судија Кармело Агиус, председник Међународног кривичног суда за бившу Југославију, Мирко Кларин директор агенције Sense, Бранка Бенчић кустос изложбе и Елма Хашимбеговић, директорка Хисторијског музеја Босне и Херцеговине.

Прва два дана студијског путовања наставници историје из све три државе су провели у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине где су имали стручно вођење кроз мултимедијалну изложбу Споменици на нишану – Затирање историје и сећања  од стране Мине Видаковић, новинарке агенције Sense и Еугена Јаковчића, Documenta. Радионице за наставнике водио је историчар Горан Ђурђевић. Циљ ових радионица био је да се укаже да је уништавање културне баштине, уништавање историјских, верских и културних грађевина и локалитета током оружаних сукоба на простору бивше Југославији 90 – тих година прошлог века представљало највеће разарање те врсте на тлу Европе после Другог светског рата. Такође да се укаже да су грађевине које су некада уједињавале југословенске народе постале места која их раздвајају, често и након њихове обнове.


У Сарајеву учесници путовања обишли су Сарајевску вијећницу, улицу Ферхадија, Градску пијацу Маркале, Вечну ватру, Споменик жртвама геноцида у Сребреници, Спомен обележје убијеној деци опкољеног града Сарајева страдалој у рату од 1992 –1995. године. Као и спомен парк Враца. На путу ка Дубровнику учесници су обишли месту где „(бивши) град мртвих, гледа (бивши) град живих – Богдан Богдановић“ – Партизанско гробље Мостар, Радимље,  археолошко налазиште стећака у Видовом пољу, Столац, градове Мостар и Требиње.


Представљање наратива „Затирање историје и сећања“ агенције Sense у Дубровнику је било у галерији ратних фотографија War Photo Limited. Галерија је својеврсни центра ратне фотографије који има и едукативни карактер и у којој фотографије излажу врхунски ратни фотографи са свих страна света. Вејд Годард  ратни фотограф током ратова на простору бивше Југославије је учествовао у  представљању наратива. Вејд је са фото апаратом снимао рат у Босни и на Косову. Његове фотографије је објавио New York Times, Newsweek и Reuters. У представљању наратива учествовали су Драго Пилсел, Весна Тершелич. Модератор је био Еуген Јаковчић.

Оставите коментар