Tribunal i nove generacijeOutreach програм Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) у сарадњи с Министарством просвете Републике Србије, позива Вас да се укључите у пројекат намењен младима у бившој Југославији.

Циљ пројекта је да, кроз мултимедијалне и интерактивне презентације које одржавају представници хашког трибунала, средњошколци сазнају више о међународном праву и другим правним механизмима у борби против некажњивости за ратне злочине, о патњи и правима жртава, о злочинима почињеним током ратних сукоба 1990-тих, те раду и резултатима МКСЈ у истраживању и процесуирању тих злочина. Такође, кроз дискусију са представницима Трибунала ученици имају могућност да изнесу своје ставове и поставе питања која их интересују, чиме се развија њихова способност и спремност да критички размишљају о овим важним темама.

Пројекат се реализује тако што представници Трибунала у Хагу, у договору са укљученим професорима и директором, закажу термин за посету школи и одржавање презентације. Презентације су намењене ученицима завршних разреда средњих школа и трају 90 минута, при чему је први део посвећен излагању предавача, док је преосталих 45 минута предвиђено за дискусију, односно за питања и одговоре. Овај пројекат представља допуну редовног наставног програма, уз пуно поштовање смерница директора одабраних средњих школа. Презентације укључују фотографије, аудио-визуелне снимке суђења, сведочења жртава, признања кривице, изрицања пресуда као и документе који су коришћени као докази у поступцима пред МКСЈ. Сви материјали који се приказују током презентације су пажљиво одабрани и прилагођени су узрасту ученика. На крају сусрета свим ученицима се додељују свеске и оловке са знаком пројекта, док директори школе на поклон добијају УСБ картицу на којој се налази копија одржане презентације.

Од 2011, када је пројекат започет, до сада су одржане презентације у преко 140 средњих школа у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и на Косову, а присуствовало им је преко 4.800 ученика.

Уколико желите да се Ваша школа укључи у овај пројекат и да тако Ваши ученици добију прилику да из прве руке сазнају више о темама везаним за транзициону правду и међународно право – молимо Вас да пошаљете кратак мејл и да у њему наведете назив школе, место и Ваше контакт детаље, како би организатори пројекта ступили са Вама у контакт.

Молимо Вас да мејл пошаљете на следеће адресе:

[email protected][email protected]

Погледајте видео прилог са једне од презентација одржане у БиХ.

Погледајте галерију фотографија о пројекту.

 

Брошуру о Пројекту преузмите овде.

Материјали који се деле ученицима на крају презентације заједно са упитницима за евалуацију.

materijal

 

Оставите коментар