UntitledEUROCLIO и данско удружење наставника историје организовало је у периоду од 20. до 25. априла 2015. године, 22. годишњу конференцију, Путеви демократије: може ли настава историје отворити пут? у Хелсингеру (Данска). На конференцији се окупило 157 учесника из 48 различитих земаља да уче једни од других и да стварају нове контакте и познанства. Овај догађај је централни део EUROCLIO међународног програма обуке са циљем да обезбеди могућности за професионални развој наставника из целе Европе. Главна тема конференције била је демократија, а посебно је релевантно да се ова тема обрађује у Данској, земљи са дугогодишњом демократском традицијом.

Учесници конференције испред данског парламента
Учесници конференције испред данског парламента

Учесници су учествовали у радионицама које су биле усмерене на кључне теме ове конференције. Разноврсне сесије понудиле су учесницима прилику да стекну увид у нове методе наставе историје и да уче једни од других разменом искуства из праксе. Било је довољно времена за учеснике да се друже и открију део данског културног наслеђа приликом посета историјским локалитетима у Копенхагену и Хелсингору. Све ово је било могуће захваљујући гостопримству и напорима локалних партнера и запослених у месту одржавања конференције Конвентум (конференцијском центру).

Преузми извештај са конференције: Conference Report – EUROCLIO Annual Conference Denmark 2015

Учесници пројекта
Учесници пројекта „Историја која повезује Балкан“ (на слици са другим учесницима конференције). Пројекат „Историја која повезује Балкан“ има за циљ да унапреди наставу историје и образовање у свим земљама бивше Југославије, као и ширем региону на начин који подстиче мир, демократију, толеранцију и критичко мишљење. То подразумева да едукатори раде заједно на развоју инклузивних и мулти-перспективних наставних материјала који се баве осетљивим темама из историје региона.

Оставите коментар