001Како подучавати историју недавних ратова 90-их година прошлог века на простору бивше Југославије, период за који неки сматрају да још увек није прошлост, а који се памти на толико различитих, али често и супротстављених и међусобно искључивих начина.

Историја недавних ратова, вођених током деведесетих година 20. века на простору бивше Југославије, представља прилично осетљиво и контроверзно питање у свим земљама Западног Балкана. У неким земљама, ове теме су уведене у наставу, а негде само делимично или никако. Ово је период који се памти на различите и често веома супротстављене и међусобно искључиве начине. Док неки сматрају да управо због тога овај период историје још увек није прошлост која би требало да се изучава, Асоцијација Европских едукатора историје EUROCLIO  у сарадњи са партнерима покренула је пројекат који у фокусу има питање  на који начин изучавати о темама ратова на простору бивше Југославије током деведесетих година 20. века. Пројекат под називом  Learning a History that is not yet History  (Учење историје која то још није) покренут је 2016. године и реализован је у сарадњи са партнерским организацијама из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије.

cropped-cropped-IMG_20160923_170008

База података (РЕПОЗИТОРИЈУМ) намењена је подучавању о ратовима деведесетих на простору бивше Југославије. Садржи материјале који могу да се користе у основним и средњим школама посвећеним учењу о ратовима 90-их. Међу материјалима корисници могу да нађу: наставне материјале, историјске изворе, базе података историјских извора, литературу, веб странице, пројекте и ницијативе релевантних организација, музејских поставки, документарних и играних филмова….

Путем кључних речи у облаку можете да претражујете материјале засноване на: хронологији, врсти материјала, личности, географским карактеристикама, као и специфичности самог материјала (на пример – ратне патње, избеглице, јавне представе рата, жртве рата…). Сваки обрађени материјал садржи: назив материјала, врсту материјала, опис (контекст), везу/доступност, изворни језик.

002

Претраживање може да се врши и путем претраживача уношењем специфичних појмова и олакшано је њиховим груписањем у неколико категорија на основу тема.

Ова база података представља полазну основу за даље истраживање  и потребна је њена даља надоградња. Корисници могу да предлажу нове материјале за које сматрају да треба да се нађу у бази, што је чини отвореном. Сви предложени материјали који испуњавају критеријуме за примену у настави могу да нађу своје место у бази.

 

Оставите коментар