22405371_886904118126413_2464473611646017451_nУ Пули је 13.10. 2017. отворен СЕНСЕ – Центар за транзициону правду . СЕНСЕ – Центар за транзициону правду je наследник новинске Агенције СЕНСЕ која је у претходних двадесет година извештавала о поступцима који су вођени пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију. У просторијама Центра истовремено је отворена и изложба “Споменици на нишану ” кустоса Бранке Бенчић о разарању културног, историјског и верског насљеђа у ратовима 90 – тих година прошлог века на простору бивше Југославије, а која се темељи на интерактивном наративу „Споменици на нишану – затирање историје и сећања”. Документациони центар садржи и архивску грађу  новинске агенције Сенсе, која је пратила сва суђења Хашкога суда. На отворењу Центра окупљенима се обратио Serge Brammertz, главни тужиоц Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

У суботу, 14.10.2017. у СЕНСЕ Центру је одржана међународна конференција “Уништавање културног наслеђа, послератна обнова и изградња поверења”, чији је циљ био анализирати шта је у претходних две деценије учињено и  научено о значају културног и верског наслеђа у ратним сукобима  90 – тих година прошлог века на простору бивше Југославије и који изазови остају у питањима обнове културног наслеђа, послератне изградње мира и проблема подељених друштава на подручју бивше Југославије. Одржана су четири панела. Сваки панел је био фокусиран на један важан аспект: Разумевање улоге културног наслеђа у изградњи идентитета и ратовима у бившој Југославији; Суђења за уништавање културног и верског налеђа пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију: преседани, изазови и будући кораци; Улога наслеђа у послератној обнови, изградња мира и сарадња: поуке различитих приступа; Против затирања сећања – повезивање подељених друштава кроз учење о историји и сећању; Креирање простора за дијалог о наслеђу и прошлости: могућности сарадње и даљи кораци. На свим панелима је истакнута потреба да први корак  буде да млади историју почну учити из чињеница, уместо из супротстављених политичких конструкција.


Фотографије: Н. Костић, Е.Јаковчић

Конференција и изложба реализиране су у оквиру заједничког пројекта пет организација цивилног друштва из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Холандије, уз подршку  програма Европа за грађане / National Endowment for Democracy.

Оставите коментар