UntitledПрва регионална EUROCLIO летња школа „Историја која повезује“ (“History that Connects”) окупила је едукаторе и експерте из области историје и културног наслеђа из земаља Југоисточне Европе. Одржана је у периоду од 12. до 15. августа 2015. у Шипову (Босна и Херцеговина). Више од 70 људи учествовало је у раду летње школе. Тема летње школе било је „Промишљање учења на историјским локалитетима, ради тражења глобалног у локалном“ (“Rethinking On-Site Learning to Find the Global in the Local”).  Летња школа је организована од стране EUROCLIO (у сарадњи са регионалним удружењима наставника) и Саветом за регионалну сарадњу – Радна група за културу и друштво (RCC Taskforce on Culture and Society).

Тема првог дана летње школе била је Регионална сарадња и традиционалне игре. Учесници летње школе поред радионица о културно-историјском наслеђу региона, имали су прилике да се опробају у некој од традиционалних игара као нпр. бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, … На крају дана организован је традиционални еуроклиов pub quiz где су такмичари имали прилике да покажу колико заправо познају културну историју региона.

11879126_419866911547433_6764773187524375201_o

Назив теме другог дана био је Од локалне до глобалне перспективе и назад. Учесници летње школе припремили су мини-радионице које су се бавиле културно-историјским наслеђем региона. Организована је вожња бродићима језером Плива и обилазак града Јајца. Учесници су се поделили на мање групе и са локалним туристичким водичима истраживали историјске локалитета и културно историјске споменика града Јајца.

11942295_419867321547392_1893284337987133716_oСећање на тешку прошлост била је тема трећег дана летње школе. Уприличена је посета Меморијалном центру Јасеновац (Хрватска) и Спомен подручју Доња Градина (Босна и Херцеговина). Учесници летње школе имали су прилике да посете усташки логор Јасеновац, једно од највећих места страдања у Другом светском рату на територији Независне државе Хрватске.

Заједничке историје за заједничку будућност назив је теме четвртог дана летње школе. Удружење наставника историје БиХ представило је пројекат Историја која спаја и раздваја и одржана је и радионица у њиховој организацији. Тема је била како предавати осетљиве теме у учионици о ратовима 90-тих и распаду Југославије.

Летња школа је завршена заједничком вечером, који су припремили учесници летње школе. Свако је могао да донесе специјалитете из свог краја, коју су током финалне вечери учесници дегустирали. Вечера је завршена песмом и игром кроз такмичење у караокама.


Оставите коментар