Семинар за наставнике историје Србија 1941 – 1944. Страдање становништва и злочини окупационих снага и њихових помагача одржан је 4. децембра 2022. године у Крагујевцу у Спомен-парку Крагујевачки октобар. На семинару су учествовали наставници из Крагујевца и других места.


Циљ семинара је оспособљавање наставника да примене савремене наставне методе у раду са ученицима на обради наставних тема о страдању становништва на простору Србије и злочинима окупатора и њихових помагача у периоду Другог светског рата.

Србија 1941 – 1944. Страдање становништва и злочини окупационих снага и њихових помагача

Специфични циљеви семинара су оспособљавање наставника да применом савремених наставних метода подучавају о страдању различитих група цивилног становништва (Срба, Јевреја, Рома као и припадника других народа) на различитим окупационим подручјима (с посебним акцентом на немачком окупационом подручју у Србији) која су се простирала на територијама које данас улазе у сатав Републике Србије са циљем остваривања предметних исхода и развијања предметних и међупредметних компетенција код ученика; упознавање наставника са најновијим научним истраживањима о утврђеним чињеницама, доступном историографијом и начином континуираног сазнавања о злочинима над цивилним становништвом у Другом светском рату; упознавање наставника са методологијом рада на локалитетима, местима страдања, меморијалима и њиховом улогом у неговању културе сећања; Оснаживање компетенција наставника у развоју иницијативе за радом и учењем на историјским локалитетима.

Председник Удружења, Александар Тодосијевић, је у уводном делу програма упознао учеснике семинара са циљевима, радом, актуелним пројектима и активностима УДИ-Eurocliо. Затим је представио учесницима програм и циљеве семинара, као и изазове са којима се наставници суочавају у настави када говоре о овим темама. Др Сања Петровић Тодосијевић, виша научна сарадница Института за новију историју Србије, одржала је предавање на тему Србија 1941 – 1944. Страдање становништва и злочини окупационих снага и њихових помагача. Маријана Станковић, директорка Спомен парка Крагујевчки октобар, представила је историјат Спомен парка и указала на потребу са чешћом сарадњом образовних институција и институција културе. Др Кристина Јоргић Степановић, директорка Установе културе „Кораци“ и кустоскиња Спомен парка Крагујевчки октобар, одржала је предавање на тему масовног страдања становништва Крагујевца и околних места октобра 1941. године.

Учесници семинара су имали прилике да се током учења на локалитету упознају са сталном поставком музеја, као и да кроз панорамско разгледање Спомен парка уз пратњу кустоса продискутују о месту Спомен парка у култури сећања. На крају једнодневног дружења организована је радионица на којој су учесници семинара разменили искуства и идеје о реализацији наставних и ваннаставних активности са темом страдања цивилног становништа током Другог светског рата и значају неговања културе сећања у образовању.

Пријави се за наредни семинар

Оставите коментар