Поштоване колегинице и колеге, позивамо Вас да се пријавите на вебинар тј. представљање публикације/приручника за наставнике под називом „Америчка историја у учионици: амерички утицаји на популарну културу и свакодневицу у Србији (1918-1941)”. Пројекат Центра за америчке студије Филозофског факултета у Београду „Америчка историја у учионици: амерички утицаји на популарну културу и свакодневицу у Србији (1918-1941)”, настао је у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Удружењем за друштвену историју – Euroclio уз подршку Амбасаде САД у Србији. Вебинар ће се одржати 29. септембра са почетком у 18 часова.


Вебинар је намењен наставницима/професорима историје, грађанског васпитања, страних језика и друштвено-хуманистичких наука основних и средњих школа из Републике Србије. На вебинару ће бити презентован додатни наставни материјал Америчка историја у учионици: амерички утицаји на популарну културу и свакодневицу у Србији (1918-1941), као и његова примена у педагошкој пракси. С обзиром да су теме из културе и свакодневног живота недовољно осветљене у актуелним уџбеницима и програмима наставе и учења, основни циљ вебинара је оснаживање компетенција наставника за подучавањем ових значајних тема. За све учеснике обезбеђен је сертификат за стручно усавршавање.


„Жеља нам је била да кроз истраживање феномена американизације и присуства америчких утицаја у Краљевини Југославији дамо још један прилог историји Југославије и српског/југословенског друштва, и помогнемо ученицима, студентима и наставницима да из једне нове перспективе сагледају вишеслојне српско-америчке односе, али и да укажемо на значајне личности и догађаје из националне историје, који сведоче не само о српско-америчким односима, него и о Србији и њеним модернизацијским процесима у међуратном периоду.“

„Приручник за наставнике представља додатни наставни материјал који пружа могућност наставницима да у својим оперативним плановима и програмима посвете већи број часова темама из историје свакодневног живота у прошлости у оквиру међуратног периода тј. темама које се односе на културу, друштво и свакодневни живот Краљевине Југославије. Осмишљен је у складу са важећим програмима наставе и учења за завршне разреде основних и средњих школа тј. прилагођен узрасту ученика и њиховим развојним способностима, али због разноврсности извора пружа могућност и студентима да из различитих углова сагледају и историју САД и историју Србије и Краљевине Југославије. Ауторски тим је осмислио дидактички материјал у складу са важећим исходима образовања и васпитања наставе историје, односно о томе шта се од ученика очекује да знају, разумеју и да су способни да покажу, односно ураде на крају процеса учења.“



Вебинар ће се одржати путем ЗУМ (Zoom) платформе 29. септембра од 18 часова. Можете се пријавити за учешће на вебинару кликом на линк за пријаву.

Оставите коментар