Поштоване колегинице и колеге, молимо вас да одвојите 30-так минута како би попунили упитник на тему како се предају теме везане за пандемије и природне катастрофе у настави историје. Наставници историје држава чланица Опсерваторије за наставу историје у Европи су позвани да одговоре упитник који се односи на њихову наставну праксу – прилику да допринесу прегледу наставе историје пандемија и природних катастрофа у првом тематском извештају Опсерваторије.


Опсерваторија за наставу историје у Европи је проширени парцијални споразум Савета Европе, чија је мисија да промовише квалитетно образовање у циљу унапређења разумевања демократске културе. Опсерваторија кроз редовне и тематске извештаје даје јасну слику о стању наставе историје у својим државама чланицама (међу којима је и Република Србија) на основу поузданих података и чињеница о томе како се предаје историја. У наставку се налази линк за анкетирање наставника историје у вези са начинима на који се у настави историје обрађују теме епидемија, пандемија и природних катастрофа. Попуњавањем анкете олакшаћете даља истраживања која би водила унапређењу наставе историје у Европи.

Тематски извештај „Пандемије и природне катастрофе у настави историје“ (који треба да буде објављен у децембру 2022. године) ће, с једне стране, испитати податке прикупљене од надлежних органа – укључујући наставне планове и програме, а са друге стране, приступ наставника историје у 16 ​​држава чланица Опсерваторије. Намера је да се покрију следеће главне теме:

Пандемије и природне катастрофе у наставним програмима историје:

-Искуства и приступи наставника и васпитача приликом предавања о пандемијама, епидемијама и природним катастрофама

-Третман мањинских група у пандемијама, епидемијама и природним катастрофама

-Настава на начин који доноси свест о заједничком европском искуству

-COVID-19 и климатске промене: данашње рефлексије и важност прошлих пандемија, епидемија и природних катастрофа за савремено друштво

Додатне информације о Опсерваторији за наставу историје у Европи можете пронаћи на:

Website: https://www.coe.int/en/web/observatory-history-teaching

Twitter: https://twitter.com/OHTE_COE

Facebook: https://www.facebook.com/OHTECOE/

Оставите коментар