Поштоване колегинице и колеге, услед великог интересовања наставника после одржаног првог вебинара у јуну месецу под називом Антиратне и мировне иницијативе у Србији током ратова деведесетих на простору бивше Југославије, најављујемо и други вебинар који ће се одржати 30. октобра. Вебинар се реализује у оквиру пројекта „Различити путеви – заједничке вредности“.


Вебинар је намењен наставницима/професорима историје, грађанског васпитања и друштвено-хуманистичких наука основних и средњих школа из Републике Србије. На вебинару ће бити презентована друга допуњена верзија приручника за наставнике под називом Антиратне и мировне иницијативе у Србији током Ратова деведесетих на простору бивше Југославије, као и његова примена у педагошкој пракси. С обзиром да је ова тема недовољно осветљена у актуелним уџбеницима и програмима наставе и учења, основни циљ вебинара је оснаживање компетенција наставника за подучавањем ове значајне теме. На овај начин желимо да мотивишемо наставнике да у својој наставничкој пракси примењују исходе ради развијања друштвених и грађанских компетенција ученика у циљу њиховог одговорног учешћа у демократском друштву.

“Један од основних предуслова за миран и просперитетан живот у савременом друштву је мир. Мир обезбеђује услове за економски и привредни развој и општи друштвени напредак. Доприноси том циљу могу бити различити, а један од њих је могућ кроз образовање за мир.  Учење о миру обухвата знања о мировним покретима, антиратним иницијативама, алтернативним начинима превазилажења и решавања сукоба, чињенице о разоружању, животној средини и одрживом развоју, људским правима, другим културама и религијама, различитостима и др. Знање о миру треба да буде део редовног образовно-васпитног програма за основне и средње школе.“ (одломак из Приручника за наставнике)

Вебинар ће се одржати путем ЗУМ (Zoom) платформе 30. октобра у периоду од 10 до 14 часова. Водитељи вебинара: Ана Пејовић (Forum ZFD) и Александар Тодосијевић (аутор приручника).

Пројекат „Различити путеви – заједничке вредности“ реализује се уз подршку програма „Европа за грађане и грађанке. Овај пројекат води црногорска организација Центар за грађанско образовање из Подгорице (ЦГО), у партнерству са Иницијативом младих за људска права из Загреба (YIHR), Удружењем за модерну хисторију из Сарајева, организацијом форумЗФД из Београда и фондацијом Хајнрих Бел Берлин/Београд (ХБС). Циљ је да се критички преиспитају дељене европске вредности, из различитих позиција наших историја и садашњости.

Оставите коментар