Пројекат Филмског фестивала Слободна зона Светлост свитаца жели да младима укаже на једну од локација Холокауста у Европи – Старо Сајмиште (Београд) и упозна их са историјским дешавањима на овом локалитету и истакне значај и неопходност културе сећања. Пројекат жели да да нову перспективу Старом Сајмишту и оживи сећање на њега. Апликација креирана током пројекта ће понудити другачији приступ учењу историје, продубиће интересовање за тему страдања у Другом светском рату, и омогућити коришћење апликације на лицу места током (школских) излета у Београд.


Апликација је доступна за Андроид и Аппле мобилне телефоне и за потпун угођај потребно ју је користити са слушалицама попут аудио водича.

Скенирај QR код, преузми Тотo апликацију и крени у упознавање Старог сајмишта кроз апликацију Светлост свитаца.

Светлост свитаца је мултимедијална шетња кроз прошлост и садашњост Старог сајмишта у Београду, где је немачки Гестапо 1941. године основао концентрациони логор. Шетње којима ћеш кренути осмислила је група средњошколаца из Србије, 80 година након што су у логор доспели први заробљеници. Апликација ће продубити интересовање за тему страдања у Другом светском рату, приказаће и све историјске фазе Старог сајмишта, од његовог оснивања до данас, и замишљена је као вођење кроз Сајмиште. Због тога се препоручује да је користиш на лицу места. Апликација је интерактивна, и пред тобом ће се отварати низ питања и задатака како би њиховим решавањем са локације што боље упознао/ла ово посебно место.

УПОЗНАЈ СТАРО САЈМИШТЕ И KРОЗ ТЕKСТУАЛНИ ВОДИЧ СВЕТЛОСТ СВИТАЦА
Основна идеја водича јесте да читаоцима понуди историјски преглед Старог сајмишта у свих његових пет фаза, од оснивања до данас.

Настао је као додатни едукативни материјал који може да се користити уз апликацију, где читаоци могу да пронађу детаљне информације о историји, догађајима и људима који су на различите начине били повезани са Старим сајмиштем.

Пронаћи ће се ту и понеко питање, задатак, изјаве учесника пројекта Светлост свитаца, фотографије настале током креирања садржаја за апликацију, као и линкови ка видео записима који приказују различите уметничке изразе учесника у њиховој жељи да испричају причу о Сајмишту.

Извор: slobodnazona.rs

Оставите коментар