Радионица за наставнике историје организована од стране Међународног резидуалног механизама за кривичне судове, о коришћењу архиве Трибунала и Механизма у циљу креирања наставних материјала,  у сарадњи са EUROCLIO-м и Удружењем за друштвену историју – Euroclio, одржана је 21. септембра у Београду, у Хотелу Палас. Како би допринели квалитету образовања младих на простору бивше Југославије на тему ратова деведесетих, стартовао је нови пројекат: ‘’Информативни програм Механизма’’ који за циљ има обуку наставника за креирање педагошких материјала на основу архивске грађе Механизма и Трибунала за бившу Југославију. Пројекат подразумева одржавање едукативих радионица са одабраним едукаторима и наставницима историје из основних и средњих школа са територије бивше Југославије.

Радионица у Београду одвијала се у два дела: јутарња сесија је обухватала обуку наставника од стране особља Механизма о томе како да претражују и користе архиву Механизма и Трибунала за бившу Југославију и пронађу релевантне материјале. Учесници семинара имали су прилику да присуствују презентацији и практичној вежби претраживања дигиталног архива Међународног кривичног суда за бившу Југосалвију (МКСЈ).

 

Други део обуке је посвећен радионици на којој се радило на изради наставних материјала који би се могли користити у учионици. Учесницима радионице је представљена метода и дидактички приступ „Настава за разумевање“. Учесници по групама су креирали менталне мапе тема које су повезане са главном темом лекције „Насиље између друштвених група“ имајући у виду да би лекција требало да укључује коришћење материјала из архиве МКСЈ (уз могући додатни осврт на конкретан случај). Учесници радионице, кроз дискусију идентификују „најгушће“ области (области са највише веза) које ће послужити као генеративна тема за развијање лекције. На основу материјала из архиве учесници су презентовали генеративне теме и развили циљеве и вежбе на основу којих ће креирати лекције.

Оставите коментар