У суботу 15. децембра, у периоду од 11:00 до 13:00 часова у галерији Историјског архива Београда представићемо “Приручник за наставнике: Употреба графичке новеле, књижевности и архивске грађе у учењу о Холокаусту на примеру едукативног концепта збирке илустрованих новела Естер”.
www.ester.rs
Издавач Тераформинг; Уредник: Мишко Станишић; Аутори (по азбучном реду): Биљана Албахари, др Милан Кољанин, Наташа Костић, Тијана Ковчић, др Василије Милновић, Мишко Станишић, Александар Тодосијевић и проф. др Марко Шуица.

Учесници програма:
– Мишко Станишић, аутор концепта, директор мреже Тераформинг;
– Проф. др Марко Шуица, Одељење за историју Филозофског факултета у Београду;
– Александар Тодосијевић, УДИ – Euroclio;
– Тијана Ковчић, Историјски архив Београда.

За публику је обезбеђен ограничен број бесплатних примерака публикације.

Презентација материјала ће бити одржана и 17. децембра у периоду од 13:00 до 14:00 часова у Историјском архиву града Новог Сада.

Учесници програма:
– Мишко Станишић, аутор концепта, директор мреже Тераформинг;
– др Василије Милновић, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у Београду;
– Бојана Анђелић, наставница српског језика и књижевности.

Естер је едукативни концепт и додатни наставни материјал чији је најважнији део колекција илустрованих новела о животима и страдању наших суграђана који су почетком 1942. године убијени у Јеврејском логору Земун (Judenlager Semlin) на Старом београдском сајмишту. Концепт је развила мрежа Тераформинг у сарадњи са тимом стручњака. Пратећи приче из перспективе деце, ми упознајемо њихове породице, живот пре рата и страдање за време окупације и током Холокауста. Садржај прича је дидактички дизајниран тако да у сваком сегменту нуди одређене прецизно осмишљене едукативне елементе, посебно прилагођене савременој пракси и филозофији образовања и учења о Холокаусту. Збирка Естер је један је од примера нове генерације наставних средстава који учење о толераницији, предрасудама, дискриминацији и антисемитизму чине приступачнијим и занимљивијим, како ученицима тако и наставницима. Као јединствен педагошки приступ учењу о Холокаусту развијен у Србији, концепт је до сада представљен у Пољској, Швајцарској, Израелу, Холандији, Немачкој, САД и Канади.

Више на ester.rs

Оставите коментар