У периоду од 29. августа до 1. септембра 2018. у Бајиној Башти одржан је регионални семинар за наставнике историје, под називом ”Југославија – 100 година после. Лекције које (ни)смо научили.” Семинар је део пројекта под називом Clio in the Balkans – Enhancing history teachers network and impoving the practice of teaching history as tool for reconciliation in the region. Донатор пројекта је Western Balkans Fund (Фонд за Западни Балкан).

Циљеви семинара су били: промоција критичког размишљања о заједничкој прошлости и наслеђу Југославије, подизање свести и промоција дебате и дијалога, промоција додатног наставног материјала и добрих примера наставне праксе о осетљивим и контроверзним темама, те пружање подстрека наставницима да развијају нове наставне моделе и материјале. Оно што се постигло једним оваквим семинаром јесте да је промовисан заједнички приступ настави историје о темама из заједничке прошлости у Југославији, дата је подршка стручном усавршавању и тренингу наставника из 5 земаља региона, ојачана је регионална сарадња те су представљене најбоље наставне праксе и заједнички наставни материјали.

Почетком месеца јуна УДИ – Euroclio и организације из региона су објавиле позив за пријаву на наградни конкурс, након чега су из сваке земље одабрани радови који су сматрани најбољима. Аутори одабраних радова су своје примере добре праксе презентовали на одржаном семинару у Бајиној Башти. Из Србије су учешће на семинару обезбедили ауторке три рада. То су: Татјана Чубрило-Јовановић (ОШ 22. октобар, Сурчин), Катарина Тешић (Спортска гимназија, Београд) и Оливера Видовић (ОШ „Јован Поповић“, Сусек). Поред презентације радова из различитих земаља на семинару је одржано и низ радионица, представљања различитих пројеката и активности и слично. Радионице су одржали: Александар Тодосијевић под називом ”Изазови дигиталног доба: Интернет као средство савремене наставе и учења”, Доника Ђемајли ”Питање историје? Какву корист ученици имају од наставе историје?”, Бојана Дујковић Благојевић и Наташа Костић ”Ратови у сликама. Како подучавати ратове 1990 – тих година на простору бивше Југославије“, Милош Вукановић ”Не знам чији су авиони, али бомбе су наше! Бомбардовање Југославије током Другог светског рата” и Мире Младеновски ”Живот на линији фронта.”

Претпоследњег дана семинара проглашен је и победник наградног конкурса који је награђен симболичном наградом од 300 евра. Победница наградног конкурса је Фетнан Дервиш, наставница историје из Призрена, чији је рад ”Југославија између 1980. и 1990.” од стране свих присутник учесника семинара оцењен као најбољи и представља одличан пример добре праксе за цели регион Западног Балкана. У току септембра месеца свих 15 награђених радова са националних конкурса ће бити објављени на интернету и моћи ће се слободно преузети.

Погледај кратки филм: Looking Back – Looking Ahead; History Teachers in the Western Balkan Make History by Jonathan Even-Zohar

Оставите коментар