Од 19. до 25. јула 2018. године,  четрнаест представника делегације EUROCLIO-a боравило је у Сeулу у Јужној Кореји, на годишњој заједничкој конференцији NAHF-EUROCLIO-a. NAHF – Фондација за историју источне Азије (Northeast Asian History Foundation), један је од партнера EUROCLIO-a на пројекту Историјско образовање изван граница. Међу члановима делегације била је и Емина Живковић, представница УДИ – Euroclio-a.

Интензивна студијска посета обухватила је наставу с корејским средњошколцима, као и  радионице са корејским наставницима историје. Представници EUROCLIO делегације имали су  прилику да присуствују настави историје у средњој школи Гајеоул и размени искуства са колегама из Јужне Кореје. Од догађаја који су обележили седмодневну посету се издвајају вечера са представницима корејског Удружења историчара и педагога, академска конференција са 3 панела, као и посете неколико историјских музеја, демилитаризоване зоне на граници између Северне и Јужне Кореје, Докдо искуственог центра, традиционалне чајџинице и палате Чангдеокгунг. Ово је трећа делегација која је отишла у Јужну Кореју у циљу размене идеја о историјском образовању са корејским наставницима историје, конкретно да би се приказао значај мултиперспективног образовања.

Делегација је у својим презентацијама посебан осврт имала на теме о томе како превазићи културне и језичке баријере са циљем да се олакша размена искустава. На крају, неки коментари и ставови изречени  од стране корејских наставника допуштају закључак да је EUROCLIO-ов приступ мултиспективној методи наставе историје прихваћен у овој источној земљи.

Сазнај више о пројекту: History Education beyond Borders

 

Оставите коментар