У периоду од 15. до 25. јула 2018. године у оквиру образовног рада Инстутута народног сећања у Варшави (Instytutu Pamięci Narodowej)  реализован је тренинг „Пољска у срцу Европске историје“ за професоре, новинаре и све који се баве унапређењем образовања. Наше удружење, Удружење за друштвену историју EUROCLIO, представљала је наставница историје Наташа Костић из Младеновца.

Институт (IPN) реализује стручно усавршавање од 2014. године и ове године тренинг је реализован за 29 полазника из више европских држава.  Програм се већим делом одржава у Јаблони недалеко од Варшаве. Десетодневни семинар обухвата предавања и радионице које су спровели истакнути пољски научници и дидактичари,  као и бројне студијске посете пољским образовним и културним институцијама (архиву IPN, Музеју Варшавског устанка, Музеју Катин, бившем затвори за политичке затворенике  у улици Раковиецка у Варшави итд ). Дискусије су биле о најважнијим питањима пољске историје 20. века у широкој европској перспективи, као и иновативним методама наставе које је развио Институт за народно сећање. Обука је прилика да се полазници упознају са сложеношћу новије пољске и европске историје 20. века, али и разговарају и размењују искуство образовања различитих делова Европе. Програмом је предвиђена и реализована  тродневна научна и едукативна посета музејима, образовним и културним центрима изван пољске престонице. Учесници семинара имали су прилику да посете један од првих концентрационих логора на територији Пољске Stuthoff,  родни град Николе Коперника Торун. У граду који је познат као град где је почео Други светски рат, Гдањск, посетили су музеј Другог светског рата и имали су прилику да се упознају са образвним сектором музеја. Један од многобројних двораца у северној Пољској који је изградио тевтонски ред св. Марије у Јерусалиму, а који је кроз прошлост често рушен и обнављан, Малборк, такође је био део посете.

Програм  даје могућност полазницима да дискутују о историјским личностима, местима и догађајима који су повезани са земљом из које долазе и Пољском. Представница нашег удружења је у презентацији „Пољска у мом срцу“ говорила на који су начин су се догађаји у Пољској 1981. године одразили у југословенској рок сцени ( Нови талас) са посебним освртом на концерте које је одржао рок бенд Електрични оргазам у Пољској 1981. године и албум рок бенда Азра, Сунчана страна улице.

Овакви семинари су непроцењиво искуство за сваког полазника и сјајна прилика за стручно усавршавање и надоградњу постојећег знања.

 

Оставите коментар