Наградни конкурс за ученике средњих школа

СУСРЕТИ С ПРОШЛОШЋУ 2006/2007

Од традиционалног до модерног друштва:
ЖЕНСКА СТРАНА ИСТОРИЈЕ

Након годину дана паузе, Удружење за друштвену историју-ЕУРОКЛИО је ове школске године по трећи пут организовало Наградни конкурс за ученике средњих школа Сусрети с прошлошћу. Од ове године на организацији и реализацији конкурсних активности УДИ-ЕУРОКЛИО сарађује са Младим истраживачима Србије.
Истражујући феномен женске еманципације, у сусрет прошлости ове школске године кренула су 93 средњошколца (80 девојака и 13 момака), редовни ученици 42 школе са територије целе Србије. Припремала су их 44 наставника, углавном историје.
Овогодишња тема била је изузетно изазовна. Од средњошколаца се очекивало да прикажу промене положаја и улоге жене у српском друштву током 20. века, као и да расветле последице тих промена на друштво у целини. Чланови стручног жирија сложили су се у оцени да су ученички радови и ове године премашили очекивања и да су многи међу њима достигли високе стандарде историјског истраживачког рада. Неки радови били су чак потпуно оригинални и нови: бавили су се темама које још увек није озбиљно дотакла домаћа историографија. Жири је наградио шест најуспешнијих аутора и похвалио још девет средњошколаца.
Награде најуспешнијим учесницима овогодишњих Сусрета с прошлошћу – ученицима и њиховим менторима – уручила је Тина Готард, чланица EUSTORY тима из Хамбурга, у Конаку кнегиње Љубице, у Београду, 11. јула 2007. године. Програм церемоније доделе награда употпуњен је разгледањем сталне музејске поставке и изложбом ученичких радова, током које су гости имали прилике да разговарају са победницима и ближе се упознају са њиховим радовима.
На међународним EUSTORY академијама, које су ове године одржане у Немачкој (Берлин), Норвешкој (Тромсо) и Русији (Петроград), учествовало је пет средњошколаца из Србије и један наставник историје. Интересовање је било много веће, па су наде многих, на жалост, остале неостварене.

Оставите коментар